6 veel gehoorde excuses om niet te gaan bloggen

MartijnBloggen, Featured7 Comments

3428453770_4d2cd39d4f_b

Ik zit vaak bij (potentiele) opdrachtgevers te praten over bloggen. Maar ook met vrienden. En vaak merk ik dat ik mensen ga proberen te overtuigen van het nut van bloggen. En net zo vaak hoor ik dezelfde excuses om er niet aan te beginnen.

1. Het moet perfect zijn

Je hoeft niet bang te zijn voor perfectie, dat bereik je toch nooit.

– Salvador Dali

Perfectie is niet haalbaar, daarom eisen we ze van anderen.

– Leo Tolstoy

Tip: start zo snel mogelijk en streef naar perfectie wetende dat je het niet gaat bereiken. En dat is niet erg.

2. Ik heb geen tijd

Wie wel? Daarom moet je zorgen voor een goede planning. Niemand heeft tijd, maar iedereen kan tijd maken.

Tip: sta voortaan een half uurtje vroeger op om te schrijven. Een blogartikel hoeft niet per se in 1 keer geschreven te worden. Als je elke werkdag een half uurtje eerder opstaat heb je al 2,5 uur om te schrijven. Dat zou genoeg tijd moeten zijn om 1 blog artikel per week te kunnen schrijven.

3. Ik heb geen blog

Dit is tegenwoordig geen excuus meer. Ik kan me voorstellen dat je niet op de hoogte bent van alle mogelijkheden. Maar geloof me, ze zijn er voldoende. Van gratis tot heel duur.

Tip: Kijk eens naar WordPress of Tumblr. Binnen 10 minuten heb je een blog en je kunt aan de gang.

4. Ik kan niet schrijven

Met het Nederlands onderwijs zijn er weinig mensen in Nederland die echt niet kunnen schrijven. Natuurlijk zijn er allerlei niveau’s en het grootste deel van ons zal nooit een award winnende roman schrijven, maar een blog schrijven kunnen we allemaal.

Tip: Schrijf een blog zoals je praat. Praat met je publiek. Zet de cursor op je computerscherm en begin te typen alsof je een verhaal wilt vertellen. Leg het artikel vervolgens even weg en kijk er een dag later nog een keer naar om het artikel te finetunen. Eventueel kun je er zelfs nog iemand anders naar laten kijken. En wil het echt niet lukken? Dan kun je altijd iemand anders inschakelen om jouw blogs te schrijven.

5. Ik weet niet waarover ik moet schrijven

Inspiratie is overal. Zet je voelsprieten uit als je de deur uit loopt. Voorheen ging ik nooit de deur uit zonder muziek en een koptelefoon. Tegenwoordig laat ik die bewust thuis om niets van mijn omgeving meer te missen.

Tip: Zorg dat je altijd iets bij je hebt om snel aantekeningen op te maken. Zelf gebruik ik Evernote om even snel notities te maken op mijn smartphone.

6. Mijn ideeën zijn niet origineel

inspiring-others-5

Klopt. Maar welke ideeën zijn tegenwoordig nog wel origineel? Het gaat er niet om dat je origineel bent, maar dat je authentiek bent. Eigen.

Tip: Ga niet voor de originaliteitsprijs. Jat, steel en maak het eigen.

En wat is jouw excuus?

Heb jij een ander excuus om niet te gaan bloggen? Eentje die hier niet tussen staat? Deel hem hieronder met me! 

7 Comments on “6 veel gehoorde excuses om niet te gaan bloggen”

 1. Rosalinde

  De tip dat je niet origineel maar authentiek moet zijn, vind ik erg mooi gevonden! Ik ben het alleen niet helemaal eens met je tip bij excuus één. Begin niet zo snel mogelijk, maar begin zo snel mogelijk met het nadenken en plannen van je blog, om daarna op een goede manier te starten.

  Een vriendin van mij startte een blog zonder er nog echt goed over nagedacht te hebben en besloot ‘het wel te zien’ wanneer ze eenmaal bezig was. Na drie weken stopte ze, omdat ze vastliep en eigenlijk geen idee had wat ze door het bloggen hoopte te bereiken en waar ze over wilde schrijven.

  Als je begint met bloggen zonder te weten waarover of waarom, haak je meestal snel af. Voor een mooie, doordachte start met bloggen raad ik het e-book ‘Gij zult bloggen’ van Ernst-Jan Pfauth aan. Geweldig boek!
  Rosalinde laatste post: Gelukkig, wij hoeven niet naar LA om onszelf schrijver te mogen noemenMy Profile

  1. Martijn

   Bedankt voor jouw uitgebreide reactie! Je hebt gelijk. We bedoelen het zelfde, maar starten met een blog betekent niet gelijk achter het toetsenbord gaan zitten. Ik heb het boek van Pfauth direct aangeschaft om te lezen vanmorgen. Inmiddels bijna uit 😉
   Martijn laatste post: OvercommunicerenMy Profile

 2. daniel

  Ik sta inmiddels een half uurtje op om ‘goed’ te ontbijten, een half uurtje eerder om de files voor te zijn, nog een half uurtje om de kinderen te verzorgen, nog een half uurtje om de ochtendkrant te lezen en een uurtje eerder om te sporten. Om 04.00 uur gaat de wekker en het lukt me niet om er uit te komen. Heb dus besloten om 2 uurtje later op te staan om niet te vermoeid te raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge