Wat ik heb geleerd door te bloggen

MartijnBloggen, FeaturedLeave a Comment

Down and Out

In een eerdere blog noemde ik het al even. Als je je overgeeft aan het bloggen zul je al snel merken dat je vaardig wordt in veel meer dingen dan alleen goochelen met woorden.

Natuurlijk zul je daar een groot deel van de tijd mee bezig zijn, maar als ik voor mezelf spreek denk ik dat ik veel meer tijd kwijt ben met zaken om de tekst heen.

1. Schrijven

Ik heb het altijd al leuk gevonden om te schrijven. Vroeger al, toen ik op school nog werkstukken moest maken en later ontdekte ik het bloggen. Mijn eerste blog was op Hyves waar ik dapper een poging tot dichten deed. Vervolgens maakte ik een uitstapje naar Tumblr en Posterous en de afgelopen 4 jaar ben ik erg bedreven met WordPress.

Schrijven doe ik graag en ik merk dat ik dagelijks leer. Door te blijven schrijven word ik beter. Ik merk het alleen al door recente artikelen van hier te vergelijken met de eerste artikelen die ik hier schreef. En daar zit dan maar een maand of 4 tussen.

2. Basis programmeren

Deze website heb ik helemaal zelf gemaakt. Tenminste bijna helemaal zelf. Het is een WordPress website die gebaseerd is op Metro, een Genesis thema. Met basisprogrammeerpogingen heb ik de website naar mijn hand kunnen zetten. Waarschijnlijk had een gedreven programmeur het gedaan in een fractie van de tijd. Maar de voldoening van mijn eigen gepruts maakt alles goed.

Veel informatie heb ik gehaald uit de tutorials van Genesis en van W3schools.com. Vorige week zag ik nog een artikel van Xaviera Ringeling op 42bis met nog veel meer goede plekken om te leren programmeren.

3. Photoshop

Niet alleen technisch heb ik het een en ander aangepast aan de website. Ook qua design ben ik helemaal los gegaan. Bloed zweet en tranen zit erin, maar ik ben erg tevreden over het resultaat. Overigens zeg ik wel Photoshop hierboven, maar eigenlijk is het The Gimp wat ik gebruik. Photoshop voor nop noem ik het weleens.

En voor de minder intensieve taken, zoals het verkleinen van afbeeldingen voor een blog artikel kies ik voor PicResize.

4. Loslaten

Schrijven is voor mij loslaten. Als ik iets in mijn hoofd heb en ik schrijf het op dan ben ik het kwijt. Nou ja kwijt… Ik heb het losgelaten. Het heeft een plek en dat is fijn. Voor het bloggen heel handig, want ik kan persoonlijke situaties eenvoudig omzetten in een zakelijke blog. Maar persoonlijk ook heel fijn, want als ik ergens mee zit dan schrijf ik het op (zonder te publiceren) en dan kan ik verder.

5. Verbanden leggen

Ik noemde het hierboven al even, maar door persoonlijke situaties los te laten kan ik ze omzetten in zakelijke verhalen. Hier moet je goed verbanden voor kunnen leggen. Wat te denken bijvoorbeeld van de ansichtkaart die we bij de Mexicaan kregen? Of de inspiratie voor een blog die ik alleen al krijg door naar buiten te kijken?

6. Timemanagement

Plannen. De basis van succes. Bloggen is plannen en voornamelijk vooruit plannen. Je kunt nooit genoeg geschreven hebben en je moet er altijd voor zorgen dat je een voorraadje hebt. Ik heb het nu een tijd volgehouden om elke ochtend een blog voor die dag te schrijven, maar dat lukt nu niet meer. Steeds meer opdrachtgevers weten mij te vinden als ghostblogger en dat betekent dat ik spaarzaam om moet springen met mijn tijd. Daarom schrijf ik blogs nu vaak een week vooruit. En op het moment dat ik een actuele blog heb dan kan ik altijd schuiven in de planning.

In WordPress gebruik ik CoSchedule en om het schrijven van blogartikelen onderdeel te maken van mijn dagelijkse planning maak ik gebruik van Omnifocus.

7. Content creatie en content management

Een blog hoeft niet alleen maar tekst te zijn. Het kan ook een video zijn. Of een afbeelding. Of audio. Of een combinatie. Een onderdeel van bloggen is content creatie en elke blogger heeft zijn voorkeur. Een stukje content management is ook essentieel om alles in goede banen te leiden. Voor mij is content management het proces van idee tot publicatie tot promotie van een blogartikel.

8. Social media marketing

Om een blogartikel te kunnen promoten kun je niet om social media marketing heen. Als blogger zoek je per blog de juiste kanalen op om jouw content te verspreiden. Zo bedenk ik per artikel op welk kanaal ik deze moet verspreiden. Ik gooi niet standaard alle artikelen op alle kanalen. Dat zou niet kloppen, want niet elk artikel is interessant voor dezelfde mensen.

Als ik had geweten dat ik dit allemaal zou leren door te bloggen dan was ik al veel eerder begonnen. Heb jij er ooit bij stil gestaan hoeveel je wel niet  van bloggen kunt leren? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge