Dit artikel schreef ik in 3 fasen

MartijnBloggen, Featured2 Comments

It Is Only Sound That Remains

Haastig zit ik in de trein te typen. In de hoop dat ik niets vergeet van de situatie die net heeft plaats gevonden. In een paar kernzinnen heb ik in een paar minuten een hele ruwe blog. Dat was fase 1, nog 2 fases die deze blog moet doorlopen.

Fase 1: de treinfase

De treinfase

Dit is de eerste fase van mijn blogproces waarin ik mijn eerste gedachten kwijt moet. Deze fase voer ik uit als ik ergens moet wachten. De trein vind ik hiervoor perfect!

Vaak doe ik dit in de WordPress app op mijn telefoon of tablet en heel soms ouderwets op papier. Als mijn gedachten maar ergens staan. Ik zou mezelf voor m’n kop slaan als ik iets zou vergeten.

In de trein op mijn smartphone getypt:

Onderweg naar het station. Blogtraining vanavond in Utrecht. Op mijn fiets word ik ineens gepassered door een grijze flits. Het duurt even voordat ik het door heb. Balend dat ik ingehaald werd door een oma op een fiets realiseer ik me dat er een grote accu onder de bagagedrager hangt. Omabspeelt vals.

Die dinven gaan razend snel en geven onze pensioengerexhtigdende kans om de jeugd te snel af te zijn. “Die jeugd van tegenwoordig…”

D volledige zin is “dDe jeugd van tegenwoordig is zo langzaam.” Maar het laatste deel van de zin horen we niet meer door de snelheid waarmee de oudjes zich voortbewegen.

Het is een rare tijd. Ouderen worden sneller en de jeugd blijft achter. Waar moet dat heen met de wereld? “Die oudjes van tegenwoordig…”

Vol spelfouten en kromme zinnen. Maar het is uit mijn hoofd en ligt thuis op mij te wachten om bewerkt te worden.

Fase 2: de thuisfase

De thuisfase

In deze fase maak ik er een lopende tekst van. Ik controleer de spelling en zinsopbouw en maak het verhaal compleet. Het verhaal mag daarna weer de koelkast in.

In mijn favoriete blogoutfit heb ik de tekst aan de eettafel te grazen genomen:

Onderweg naar Utrecht voor een avondje blogtraining. Op mijn fiets word ik ingehaald door een grijze flits. Het duurt even voordat ik het door heb. Balend dat ik ingehaald werd door een oma op een fiets realiseer ik me dat er een grote accu onder de bagagedrager hangt. Oma speelt vals.

Die dingen gaan razend snel en geven onze pensioengerechtigden kans om de jeugd te snel af te zijn. “De jeugd van tegenwoordig…”

De volledige zin is “De jeugd van tegenwoordig is zoooo langzaam.” Maar het laatste deel van die zin horen we niet meer door de snelheid waarmee de oudjes zich voortbewegen.

Het is een rare tijd. Ouderen worden sneller en de jeugd blijft achter. Waar moet dat heen met de wereld? “Die oudjes van tegenwoordig…”

Fase 3: de caféfase

De caféfase

Deze fase voer ik graag uit in een café of een andere sfeervolle locatie. Ik laat me onderdompelen in de sfeer en ga de tekst sfeervol maken. De zinnen die een verhaal moeten gaan vormen krijgen gevoel en emotie mee. Nu is de tekst klaar. Klaar om gepubliceerd te worden en om de lezers te raken.

In de bibliotheek van Den Bosch maak ik er het volgende van:

Onderweg naar Utrecht om mijn blogskills op te vijzelen. Een grijze flits passeert me links op de fiets. Het duurt even voordat ik het door heb. Balend dat een oma mij inhaalt realiseer ik me dat er een grote accu onder de bagagedrager hangt. Oma speelt vals.

Die dingen gaan razend snel en geven onze pensioengerechtigden kans om de jeugd te snel af te zijn. “De jeugd van tegenwoordig…”

De volledige zin is: “De jeugd van tegenwoordig is zoooo langzaam.” Maar het laatste deel van die zin horen we niet meer door de snelheid waarmee oudjes zich tegenwoordig voortbewegen.

Ouderen worden sneller en de jeugd blijft achter. Het is een rare tijd. Waar moet dat heen met de wereld? “Die oudjes van tegenwoordig…”

Ik vind het fijn om op deze manier te werken. Hoe schrijf jij een blogpost? Schrijf jij je blog in 1 keer en is het dan goed? 

2 Comments on “Dit artikel schreef ik in 3 fasen”

 1. Rosalinde Markus

  Interessant om te lezen hoe jij een blogartikel schrijft! Wel valt me op dat de tekst bijna niet veranderd. De basis, de opzet, die blijft hetzelfde. Ik mis wel een eerste zin die mij als lezer meteen erin trekt. Dan zou ik bijvoorbeeld niet beginnen met ‘Onderweg naar Utrecht etc’ maar bijvoorbeeld een spannende anekdote over de grijze flits in een paar zinnen en daarna pas dat dat tijdens je reis naar Utrecht was. Maarja, iedereen blogt anders. 😉

  Ik schrijf het idee meteen met de hand op in een Moleskine (tja, wat kan ik zeggen?) en werk het zoveel mogelijk uit omdat voor mij dan ook twee weken later nog duidelijk is wat ik met het idee wilde of bedoelde. Daarna bedenk ik een opening en begin ik te tikken in het WordPress schermpje of te schrijven in m’n opschrijfboekje. Dan zet ik het weg als concept, kijk er later nog eens naar en plan het dan in of publiceer het.

  Maar ik ben heel slecht in redigeren. Teksten nakijken van anderen vind ik heerlijk, maar bij mezelf lukt het niet zo goed. Vaak publiceer ik teksten dan ook zonder ze nog te redigeren omdat ik bij mezelf de fouten niet zo snel zie. Dat moet ik nog maar eens leren, denk ik!
  Rosalinde Markus laatste post: Schrijven is even belangrijk als ademen, dus schrijven we eroverMy Profile

  1. Martijn

   Bedankt voor je reactie Linda.

   Je hebt gelijk. Het voorbeeld laat niet duidelijk genoeg zien hoe verschillend de fasen zijn. Ik vind het ook moeilijk om mezelf te redigeren en vaak worden teksten gepubliceerd op de manier zoals jij het beschrijft.

   Daarom wil ik mezelf dwingen om deze 3 fasen te gebruiken. En de tekst die jij net hebt gelezen was mijn proefkonijn. Nog genoeg ruimte voor verbetering!
   Martijn laatste post: Wat deze danser heeft geleerd over bloggenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge