Een blog starten: de eerste 7 dagen

MartijnBloggen13 Comments

Blog starten

Dagelijks starten duizenden mensen met het bijhouden van een blog. Dat doen ze om verschillende redenen. De een gebruik zijn blog als reisverslag en de ander zet zijn blog zakelijk in. Op zich maakt het niet uit om welke reden je gaat bloggen, iedereen maakt dezelfde start door en moet dezelfde keuzes maken.

Als je met je blog start krijg je al snel te maken met een aantal belangrijke vragen, zoals:

  • Waar ga ik over bloggen?
  • Wie wil ik bereiken?
  • Wat wil ik zelf met mijn blog bereiken?
  • Hoe worden mijn artikelen gelezen?

Fundamentele vragen die het succes van jouw blog bepalen. Natuurlijk snap ik dat je zo snel mogelijk je eigen blog wilt beginnen. Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt om te starten met bloggen, maar geloof me. Het loont echt als je de komende zeven dagen even de tijd neemt.

Een blog starten: de eerste 7 dagen

Natuurlijk kun je vandaag nog een WordPress of Tumblr blogje uit de grond stampen en beginnen met schrijven, maar ik geloof niet dat je zo je doel bereikt. Als ik nu met een blog zou beginnen dan zou ik zeven dagen de tijd nemen om alles goed neer te zetten en te plannen.

Dag 1: Zorg voor een goede basis

Of je nu kiest voor een Tumblr, Medium of WordPress blog, in alle gevallen moet je ervoor zorgen dat de basis goed is. Je kunt er zelfs voor kiezen om op een bestaand platform te gaan schrijven. Als gastblogger of als regelmatige bijdrager. Zo probeer ik maandelijks te schrijven voor 42bis.nl bijvoorbeeld.

Dag 2: Kies een onderwerp

Dit blijkt erg lastig. Niet omdat het moeilijk is om het onderwerp voor je blog te verzinnen, maar om bij dat ene onderwerp te blijven. Ik trap zelf ook nog weleens in de valkuil. Dan heb ik in mijn hoofd een gaaf onderwerp om over te schrijven, maar als het dan eenmaal op mijn scherm staat blijkt het helemaal niet te passen binnen de onderwerpen waar ik  normaalgesproken over schrijf. Zo heb ik ervoor gekozen om te schrijven over bloggen, social media, productiviteit en ondernemerschap.

Dag 3: Leer de lezer kennen

Je hebt een keuze gemaakt voor je platform en voor je onderwerp. Wie gaat nu jouw artikelen lezen? Heb je daar al over nagedacht? Je dacht toch niet dat je de artikelen voor jezelf ging schrijven? Verdiep je daarom zo goed mogelijk in jouw doelgroep. Kom er achter waar ze zich online begeven en wat ze precies over de onderwerpen waar je over schrijft willen weten.

Dag 4: Plan de komende maand

Nu is het tijd om de komende maand te bloggen. Serieus, je dacht toch niet dat je gelijk ging schrijven? Nee, nog één stap en dan gaan we beginnen met bloggen. Pak je agenda en plan de blogs voor de komende maand. Hoevaak wil en kun je publiceren per week? Drie keer? Dan plan je drie blogs voor elke week de komende maand. Verzin de onderwerpen en als het even uitkomt ook al de titels voor de blogs.

Dag 5: Schrijf de eerste drie blogs

Zo, nu gaan we schrijven. Zet maar een goeie pot koffie en neem plaats achter je toetsenbord. Pak de eerste drie blogs die je gepland hebt voor de komende week en schrijf voor alle drie een concept. Als je het laatste concept af hebt sla je alles op en leg je de blogs weg. We houden het vandaag alleen bij het schrijven van concepten. Je maakt ze later pas definitief.

Dag 6: Plan de promotie

Niemand gaat jouw blog lezen als jij ze niet promoot. Ok, misschien dat een verdwaalde Googleaar op jouw artikel terecht komt door de juiste keywords, maar over het algemeen zul je echt aan promotie moeten doen. Plan daarom jouw promotie in. Dat kan bijvoorbeeld met CoSchedule als je WordPress gebruikt. Voor elke blog kun je je promotie inplannen op social media.

Dag 7: Lees, verbeter en plan

Vandaag gaan we de concept blogs die je hebt geschreven definitief maken. Pak ze dus maar uit de koelkast en lees ze nog eens aandachtig door. Nu je er met een frisse blik naar kijkt zie je waarschijnlijk zinnen die niet lekker lopen en lelijke spelfouten. Deze kun je direct verbeteren. Als je echt geen fout meer kunt vinden plan je de blog in voor volgende week. Als je ze alle drie inplant kun je volgende week aan de slag met de blogs voor de week daarna.

 

13 Comments on “Een blog starten: de eerste 7 dagen”

  1. http://www.paquetesislamargarita.com/

    effectivement, le make-up nude te éventuellement des lèvres un peut plus prononcées te vont beaucoup mieux… moi c pareil, ça ne me va pas et j’aime pas alors j’ai banni tous les trucs outranciers/excentriques/chelous de ma trousse beauté…….

  2. http://www.insurance.darktech.org/

    What i do not understood is actually how you are not actually much more well-liked than you may be right now. You are very intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge