De grootste criticus ben je zelf

MartijnBloggen2 Comments

4996541352_017b3f60bc

“Ik ben nog niet zeker over mijn blogs. Prima dat jij ze leest, misschien kun je me nog tips geven. Maar ik moet er nog niet aan denken dat iedereen het gaat lezen. Daar ben ik nog niet klaar voor.”

Een vriendin van me is aan het bloggen gegaan om de tijd te doden. Om de tijd die ze werkloos thuis zit zinnig in te vullen. Maar ze is zo onzeker over haar artikelen dat ze het nog niet wereldkundig wilt maken dat ze blogt. En dat terwijl ze fantastisch schrijft!

Bekend verhaal

Niet alleen bij mijn vrienden, maar ook bij mijn opdrachtgevers merk ik het. De onzekerheid over hun eigen capaciteiten.

Maar als niemand in jouw verhaal geïnteresseerd is, waarom ben je dan ooit in deze business gestapt?

Het is goed om kritisch te zijn

Maar je moet ergens beginnen toch? Als jij overtuigd bent van bloggen dan stel ik voor om jouw vingers op het toetsenbord te plaatsen en te beginnen met typen. Zorg ervoor dat jouw verhaal op het scherm komt. Typ in hoofdlijnen wat je over wilt brengen en sla het als concept op.

24 uur in de koelkast rusten

Kijk een dag later nog eens naar jouw verhaal. Sta je er nog steeds achter? Ben je het nog steeds eens met jouw verhaal? Dan is nu het moment om de tekst aan te scherpen. Zorg ervoor dat alle zinnen goed lopen en dat het een kloppend verhaal is. Als je tevreden bent dan sla je het verhaal nogmaals op.

De laatste check

Nu komt het aan op de laatste check. Kijk nog even kritisch naar jouw artikel. Laat desnoods iemand met je mee lezen en eerlijk zijn mening geven. Tevreden? Plan dan de blog in of publiceer het direct.

De grootste criticus ben je zelf

Echt hoor. En vaak helemaal nergens voor nodig. Kritisch zijn is heel belangrijk, maar jouw verhaal overbrengen is in de meeste situaties nog veel belangrijker! Zelf was ik veel kritischer op mijn blogs toen ik begon. Niet dat ik nu genoegen neem met minder kwaliteit. Absoluut niet, meer meer dan ooit sta ik open voor verbetering.

En de verhalen die ik te vertellen heb moeten eruit. 

2 Comments on “De grootste criticus ben je zelf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge