Gij zult bloggen

MartijnBloggen3 Comments

ernstjan leaving thenextweb

‘Een bliksemstart voor iedereen die zich tot het blogevangelie bekeert’ staat er op de cover. Door commentaar op een van mijn vorige artikelen werd ik gewezen op het ebook ‘Gij zult bloggen’ van Ernst-Jan Pfauth. De lezer in mij werd getriggerd en een bezoekje aan die dikke blauwe was genoeg om dezelfde avond al met mijn ereader op de bank te zitten.

Gij zult bloggen

Sta je op het punt een blog te beginnen? Gefeliciteerd! Je sluit je aan bij de spannendste schrijfrevolutie sinds de boekdrukkunst.

De schrijfrevolutie sinds de boekdrukkunst. Mooi. Ik bekeer me graag tot deze blogevangelie. Natuurlijk heb ik dat allang gedaan, maar zonder deze heilige letteren te lezen. Beter laat dan nooit.

Starten met bloggen

Op mijn artikel ‘6 veel gehoorde excuses om niet te gaan bloggen‘ kreeg ik van Rosalinde het commentaar dat ze het niet eens was met 1 van de genoemde tips. Één van de excuses is dat het niet perfect hoeft te zijn. Mijn tip:

Start zo snel mogelijk en streef naar perfectie wetende dat je het niet gaat bereiken. En dat is niet erg.

Het commentaar van Rosalinde kwam er op neer dat je niet zomaar moet beginnen met schrijven, maar dat je eerst goed na moet denken over het hoe en waarom. En daar ben ik het mee eens. Voor startende bloggers verwees ze naar het ebook van Pfauth.

Gij zult bloggen

Wat Pfauth erover zegt:

Dus, pak die lijst met mogelijke blogartikelen die je eerder maakte en kies het bovenste onderwerp. Tikken maar! … Dan hebben we het later wel over de kwaliteit. Maar eerst vieren dat je begonnen bent!

Heerlijk begin dit boek. Direct herkenning!

Een jongensboek

‘Gij zult bloggen’ laat in grote lijnen zien waar je aan moet denken als je gaat starten met bloggen. Waar ik meer een handleiding “how to blog” had verwacht had ik in mijn handen het levensverhaal van Ernst-Jan Pfauth. En dat las erg lekker weg. Langs verschillende hoofdstukken werd de ervaring van Pfauth afgewisseld met rake voorbeelden en aanwijzingen.

Wat ik wel miste in het boek waren opdrachten. Opdrachten die gedurende het boek mij zouden prikkelen om zaken anders te bekijken. Of anders te doen. Maar ik begreep dat Pfauth 10.000 woorden tot zijn beschikking had in het boek. Schrappen dus.

Aanrader voor de beginnende blogger

Als ik iemand het boek ‘Gij zult bloggen’ aan zou moeten raden is het de beginnende blogger. Ben jij iemand die twijfelt of het blogevangelie bij jouw past? Sla dan een keer lunch over, koop het boek en laat je bekeren. Ik lees graag jouw reactie als je het boek gelezen hebt hieronder!

3 Comments on “Gij zult bloggen”

 1. Esther

  Ha Martijn,

  Dank voor deze tip. Ik heb het boek tijdens een zonnige lunch in één keer verorberd. Leest inderdaad heerlijk weg. En erg herkenbaar als blogger-in-spé. Of beter gezegd, ‘ambitieuze blogger-in-spé’!
  Wellicht vanwege de temperaturen in mijn Meerendonkse villa is er momenteel even geen nieuwe inspiratie, maar dankzij Ernst-Jan heb ik weer volop inspiratie om met layout en andere essentiele zaken aan de slag te gaan. Fijne dag en tot later!

  Esther

 2. Rosalinde

  Wat ontzettend leuk dat je het meteen bent gaan lezen nadat ik het je aanraadde! Geweldig is het he? Ik lees nog vaak stukken terug en het inspireert elke keer weer. Voor concrete opdrachten verwijs ik je naar het Blogboek van Karin Ramaker (met-k.com). Dat is minder theorie, meer opdrachten!

  Gaaf hoe je de afbeelding bij deze blog hebt bewerkt, super! Misschien eens naar EJ tweeten? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge