Mijn ritueel: Een blog artikel schrijven

MartijnBloggen, Featured1 Comment

Ethiopian Tribes, Suri

Vanmorgen wilde ik graag een blogartikel schrijven, maar zag dat er nog een aantal artikelen in concept stonden. Zonde om er niets mee te doen, dus even er doorheen scrollen. En toen kwam ik deze tegen over hoe ik een blogartikel schrijf. Of eerder, hoe ik een blogartikel schreef. Dit ritueel is de afgelopen maanden namelijk drastisch veranderd. Het lijkt me leuk om jullie te laten zien hoe ik tot 2 maanden geleden ging zitten voor mijn artikelen en hoe ik dat tegenwoordig doe.

Een blog artikel schrijven

Voor sommige mensen een hobby en voor anderen een hel. Ik heb het altijd leuk gevonden om teksten te schrijven. Vroeger al op school toen we het nog hadden over werkstukken en later ook professioneel. Wat ik me kan herinneren van vroeger is dat ik erg chronologisch werkte. Ik werkte een tekst af van begin tot eind. Maar mijn ervaring is dat chronologisch niet altijd logisch is. Daarom is er ongemerkt een ritueel ingeslopen die ik graag met jullie deel.

Zo schreef ik vroegah een blog artikel

Mijn ritueel bracht mij veel structuur. Het was een soort checklist dat ik afwerkte om een blog artikel te schrijven. Net als een piloot had ik deze checklist nodig om mijn blog op te laten stijgen. Mijn activiteiten in de juiste volgorde:

 1. Army Guard Father, Son Fly TogetherKoffie – Ik schrijf graag in de ochtend en daar hoort koffie bij;
 2. Muziek – Het liefst met een koptelefoon;
 3. Titel – Misschien wel het belangrijkste van heel het artikel. “Wat zou mijn lezer triggeren om de rest van het artikel te lezen?”;
 4. De paragrafen – De inhoudsopgave van mijn artikel. De kapstok voor de inhoud;
 5. De conclusie – Ik vond het makkelijker om deze te hebben voordat ik de inleiding ging schrijven;
 6. De inhoud – Mooi moment om de paragrafen inhoud te geven. Kort en luchtig is mijn stijl;
 7. De inleiding – Nu pas schrijf ik de inleiding. Met het bijna complete artikel voor mijn neus kan ik opschrijven wat de lezer kan verwachten.

Het artikel staat nu. Vervolgens voeg ik afbeeldingen toe, wijs ik een categorie en tags toe in WordPress en zorg ervoor dat het artikel geoptimaliseerd is voor de zoekmachines.

Tijden veranderen

De afgelopen maanden heb ik een nieuwe stijl ontwikkeld. Ik ga er geen naam aan hangen, maar als ik het in een hokje moet plaatsen is het nog meer verhalend geworden in plaats van het opdreunen van feiten. Ik vind het zelf fijn om verhalen te lezen en ik merk dat dat ook mijn schrijfstijl heeft beïnvloed. Mijn ritueel nu:

 1. r☼sitaKoffie en muziek – Hier verandert niets aan;
 2. Ik open een nieuw bericht in WordPress en zet deze op volledig scherm om alle afleidingen buiten te houden;
 3. Vervolgens begin ik te typen. Vaak gaat het over iets wat ik meegemaakt heb en wat ik wil delen;
 4. Ik blijf doortypen en typen en typen. Totdat. Het. Op. is;
 5. Vaak heb ik binnen 15 minuten een heel rauw verhaal op het scherm staan zonder structuur, spellingcheck en koppeling met de inhoud. Maar met gevoel;
 6. Deze rauwe tekst ga ik vervolgens opdelen. Inleiding, paragrafen en conclusie. Met name de tussenkopjes voor de paragrafen vind ik erg belangrijk;
 7. Vervolgens bekijk ik het artikel van een afstand en kijk ik waar het mijn dienstverlening raakt. Waar mogelijk vul ik dit aan binnen de paragrafen. Maar meestal voeg ik een aantal paragrafen toe. Zo heb ik het verhaal over content marketing en de buurt bbq bijvoorbeeld geschreven.
 8. Nu is het tijd voor het redactionele gebeuren. Klopt de spelling? Lopen alle zinnen lekker? Is de tekst leesbaar zo en vertelt het wat het moet vertellen? Zou ik het artikel zelf lezen?
 9. Ik zit nu in de afrondende fase en mag het artikel visueel opleuken met een uitgelichte foto, zoals WordPress dat zo mooi noemt. Deze scoor ik meestal op Compfight. Hier kun je rechtenvrije foto’s vinden en er is een hele fijne plugin voor WordPress;
 10. Als laatste bedenk ik een titel. Tegenwoordig dekt de titel de lading van het artikel niet meer, maar triggert het wel tot verder lezen. Hier ben ik nog mee aan het experimenteren.

Als het artikel klaar is moet ik de laatste “verplichte” dingetjes nog doen, zoals een categorie en tags toewijzen. Verder zorg ik ervoor dat de titel en beschrijving voor Google mooi schoon zijn.

Structuur had mijn voorkeur

Dit werkt voor mij. Dit is in de afgelopen maanden mijn ritueel geworden. Voorheen schreef ik artikelen volgens een structuur. Volgens een checklist. Dit ritueel gaf mijn blogartikelen structuur en gaf mij overzicht. Natuurlijk schreef ik niet alle blogartikelen op deze manier maar het had wel mijn voorkeur.

Nu ga ik voor gevoel

Nu wil ik gewoon mijn verhaal kwijt. Het verhaal zoals het in mijn hoofd zit. En geloof me, daar zit ook niet altijd even veel structuur in… Dat soort verhalen zet ik neer zoals ze komen. Structuurloos, maar vol gevoel. Vervolgens geef ik deze artikelen structuur en een link naar mijn vakgebied. Deze artikelen lees ik namelijk zelf graag en ik beschouw mezelf als mijn doelgroep.

Heb jij een ritueel bij het schrijven van een blog artikel? Wat staat er op jouw checklist? Ik ben heel benieuwd en lees het graag terug in de reacties! Mocht je hulp nodig hebben met het vinden van jouw structuur laat het dan ook zeker weten. Ik help je graag! 

One Comment on ““Mijn ritueel: Een blog artikel schrijven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge