Offline bloggen met Windows Live Writer

MartijnBloggen, Featured3 Comments

Unplugged - no computer, no internet, possible?

Met Windows Live Writer van Microsoft kun je offline blogs schrijven, zodat je ze op een later tijdstip kunt publiceren. Ik ben een fan van offline werken, omdat de meest van mijn afleidingen online zijn. Door simpelweg op F3 te drukken ben ik afgesloten van het Internet en kan ik ongestoord schrijven. In Windows Live Writer dus.

Op de blog van Rutger Steenbergen las ik over BlogJet, een programma dat te vergelijken is met Windows Live Writer met één groot verschil: Windows Live Writer is gratis en BlogJet kost $40.

Installeren fluitje van een cent

Je gaat naar de site van Windows Live Writer en drukt op de oranje knop downloaden. Vervolgens installeer je het programma zoals je dat met elk programma zou doen.

WordPress koppelen

Windows Live Writer werkt met verschillende blogsystemen, maar ik heb ervoor gekozen om WordPress te koppelen. Dit doe je heel simpel door te kiezen voor “Weblogaccount koppelen”. Zoals je hieronder ziet beheer ik verschillende blogs in Windows Live Writer.

blog_toevoegen

Een artikel schrijven

Hierboven kun je zien dat ik dit artikel ook in Windows Live Writer heb geschreven. Je kunt dit programma ook het beste vergelijken met een tekstverwerker. Zo eenvoudig kun je ook beginnen met het schrijven van een artikel. Natuurlijk kun je ook afbeeldingen, links enz. toevoegen aan de tekst.

Standaard ziet de Windows Live Writer omgeving eruit als een tekstverwerker, maar je kunt het ook zo aanpassen zodat je de layout van jouw eigen website direct te zien krijgt. Ik vind het niet fijn, omdat ik dan alsnog afgeleid word. Het is wel handig om te zien hoe jouw tekst er uit ziet binnen jouw blogthema.

Weblogthema

Berichten opslaan en publiceren

Er komt een moment dat jouw artikel klaar is. Met Windows Live Writer kun je er dan voor kiezen om het artikel lokaal op te slaan, als concept naar je blog te versturen of direct te publiceren. Zelf kies ik er voor om het artikel als concept naar mijn blog te sturen om het vervolgens daar definitief te maken. Dat heeft met de beperkingen van het programma te maken. Je kunt bijvoorbeeld geen uitgelichte afbeelding toevoegen en het is niet mogelijk om aanvullende SEO informatie mee te geven.

blog_toevoegen

Windows Live Writer de moeite waard?

Als je veel met Microsoft programma’s werkt heb je Windows Live Writer heel snel onder de knie. Zoals ik de inleiding al aangaf vind ik dit programma met name handig als ik offline wil werken. In de trein bijvoorbeeld. Ik kan dan heel snel een eenvoudig een artikel klaar zetten dat ik vervolgens thuis verder ga bewerken in WordPress. Voor mij is Windows Live Writer echt een aanvulling op mijn blogtoolbox en dat het een gratis tool betreft is alleen maar mooi meegenomen. 

3 Comments on “Offline bloggen met Windows Live Writer”

 1. TrudyWehrmeijer

  U zegt dat het zo makkelijk is om een blog aan livewriter te koppelen. Nou dat dacht ik ook. Mooi niet, dus.
  Ik heb bovenstaand blog. Dat tracht ik te koppelen aan livewriter. Aangevinkt: andere blog.

  Ingevuld bovenstaande link.
  Bij naam ingevuld het googleaccount, waaraan dit is gekoppeld: trudywehrmeijer@gmail.com
  plus mijn wachtwoord voor deze gmail.

  Resultaat: diverse meldingen dat dit blog niet kan worden gekoppeld, omdat blognaam en wachtwoord niet worden herkend.

  Rara, wat doe ik fout.

  Ik vind het wel heel jammer, want het leek mij nu juist zo handig om offline mijn blogposts klaar te maken. Niet dus, kennelijk.

  1. Martijn

   Vervelend Trudy… Ik kreeg Livewriter eenvoudig gekoppeld met WordPress, maar heb helaas geen ervaring met blogspot. Geen idee of een koppeling daarmee mogelijk is.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge