The Artist’s Way: op zoek naar mijn inspiratie

MartijnBloggen7 Comments

English Speaker

Deze week ben ik begonnen met het boek The Artist’s Way van Julia Cameron. De ondertitel van het boek zegt genoeg: ‘vind je eigen inspiratie’. En dat is wat ik de komende tijd ga doen aan de hand van dit boek. Inspiratie voor mezelf, maar ik ga ook op zoek naar handvatten om jullie van meer inspiratie te voorzien.

The Artist’s Way

The Artist's Way

De laatste tijd zie ik dit boek steeds vaker voorbij komen. Met name de ochtendpagina’s uit het boek zie ik veel voorbij komen bij mensen die werken met hun creativiteit. Vorige week kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en daarom sprong ik op mijn fiets en kocht het boek in de stad. Ik had geen geduld om op Bol.com te wachten dit keer.

Creatief herstel

Op de achterkant van het boek schrijft Cameron:

Ik geloof dat veel getalenteerde mensen hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd – door een nare leraar, een afgunstige vriend of jaloerse ouders.

Haar boek gaat over creatief herstel. En dat herstel duurt 12 weken. Ik ga kijken of het lukt. Meestal wil ik sneller.

De basisinstrumenten

Bij creatief herstel draait het volgens Cameron om twee instrumenten: de ‘ochtendpagina’s’ en het ‘kunstenaarsafspraakje’. Door deze instrumenten serieus in te zetten maak je de creativiteit in je weer wakker.

Ochtendpagina’s

Heel simpel. Je koopt een mooi notitieboekje en elke ochtend schrijf je drie pagina’s vol. Waarmee? Dat maakt niet uit. Alles wat op dat moment in je op komt. Alles is goed en niets is fout. Heerlijk toch? En de bedoeling is dat je echt aan het schrijven gaat. Je moet de pen over het papier voelen gaan en de inkt in het papier zien trekken. Zet de woorden op papier, zoals ze in je opkomen. Dan hebben de ochtendpagina’s pas echt effect.

Samen met het boek heb ik gelijk 2 Moleskineboekjes gekocht. Stiekem toch mijn favoriete notitieboekjes.

Ochtendpagina's

Het kunstenaarsafspraakje

Het andere instrument is meer een verzetje. Een excuus om onder het werk uit te komen en inspiratie op te doen in een andere omgeving. Een ‘heisessie’ zeg maar, alleen dan zonder management en directiefiguren. Waar de ochtendpagina’s voornamelijk zenden zijn: je zet al je gedachten op papier, zonder daar iets voor terug te verwachten, is het kunstenaarsafspraakje ontvangen.

Het kunstenaarsafspraakje is niet meer dan 2 uur per week die je besteedt aan jou. Heel simpel gezien is het een uitje met jezelf. Dat kan bijvoorbeeld naar dat ene leuke rommelwinkeltje zijn in de stad, maar je kunt ook een oude film bekijken of een museum bezoeken. Zet jezelf 2 uur per week open voor inspiratie.

Het creativiteitscontract

Cameron vraagt haar studenten die de cursus Artist’s Way volgen een contract met zichzelf te sluiten. Ik doe het zelfde. Ik sluit een contract (dat gebaseerd is op het contract van Cameron) om mezelf te binden aan deze intensieve, geleide ontmoeting met mijn eigen creativiteit.

CreativiteitscontractUiteraard zal ik je de komende weken zoveel mogelijk op de hoogte houden van mijn voortgang.

Zelf aan de slag met The Artist’s Way?

Heb ik je zo enthousiast gemaakt over het boek dat je gelijk zelf aan de gang wilt? Pak dan net als ik je fiets en ga naar de dichtstbijzijnde boekhandel. Maar je kunt het boek natuurlijk ook op Bol.com kopen. Vergeet dan niet gelijk een paar Moleskine boekjes te bestellen voor je ochtendpagina’s!

7 Comments on “The Artist’s Way: op zoek naar mijn inspiratie”

 1. http://www.sorethumbsblog.com/

  Maria, thank you for your insight. It certainly rings true as shown in photo. Your advice for paint color in lvg room with fairly low ceilings and large bay window…was spot on…the pale color(Edgecomb grey) makes the light coming in the star of the show…how it changes when the light hits the walls at various times of the day. Amazing shade. Paint is, after all a canvas for living your life in a setting you will love.

 2. http://www.soulduster.com/

  Bom dia Ico, Vc sabe me dizer ate que ano as equipes usavam as cores "representativas" de seus países nas corridas, como por exemplo o British green, o rosso italiano, o azul Frances, o prata alemão e por aí vai??Grandes abraços e curto muito Tê seguir no twitter!!Rafael Mello

 3. beispiel berechnung kredit hauskauf

  Terrie Snow – I love Studio Calico products and love the idea that new layouts will be posted each month with the featured kit of the month. The October kit has wonderful fall colors. Fall is my favorite time of the year. Thanks for the chance to win. Terrie

 4. http://www./

  The part about how Rob Fong and Dave Jones were figuring they’d be head to head for mayor in ’12 is intriguing to me. If they think KJ has any juice right now, do they throw their hats in now too or do they wait and possibly face an incumbent KJ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge