Ook jij kan dagelijks bloggen

MartijnBloggen, Slider10 Comments

Dagelijks bloggen

Op het moment schrijf ik zo’n 5.000 woorden op een dag. Dit doe ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn opdrachtgevers en om te oefenen. Het ontwikkelen van een systeem om dagelijks zoveel te schrijven heeft wel even geduurd, maar het werpt nu absoluut zijn vruchten af. Ik schrijf nog steeds met veel plezier en ook zakelijk brengt het mij veel. Schrijven is namelijk waar Afrit 22 om draait.

Waarom zou je dagelijks willen bloggen?

Leuk, dagelijks schrijven, maar waarom zou je dat willen? Misschien heb je niet de ambitie om te bloggen, maar wil je een boek schrijven. Ook dan is het toch wel verrekte handig om te kunnen schrijven. En door daar dagelijks even de tijd voor te nemen kun je ook jouw schrijfvaardigheden te trainen. En dat is geen overbodige luxe, want geschreven tekst is ontzettend belangrijk tegenwoordig:

1. We communiceren met geschreven tekst

Whatsapp, e-mail, Facebook, Twitter, de moderne communicatie kanalen maken allemaal gebruik van geschreven tekst. Wil jij jouw boodschap op de juiste manier overbrengen? Dan moet je goed kunnen schrijven.

2. Met tekst kun je klanten binden

Heb jij een eigen website of webshop? Dan maken de teksten het verschil. De teksten die jij schrijft binden klanten. Of schrikken ze juist af. Teksten op jouw website zijn echt goud waard.

3. We hebben geen tijd voor lange teksten

Schrijvers brengen hun boodschap over met zo min mogelijk tekst. Door veel te schrijven leer jij ook schrappen en tot de kern te komen. En dat is erg handig, want wie heeft er tegenwoordig nog tijd om hele lappen tekst te lezen? Dan moet het wel erg interessant zijn.

Zo schrijf jij ook dagelijks

Geschreven tekst is dus belangrijk, maar hoe ontwikkel je een systeem waarin je dagelijks minimaal 1.000 woorden op papier zet? Ik keek eens terug naar wat ik het afgelopen jaar heb gedaan en dat heb ik omgezet in de stappen hieronder. Stappen waarmee ook jij een systeem kunt ontwikkelen waarmee je elke dag schrijft.

1. Kies ervoor om elke dag te schrijven

Maak de keuze om dagelijks te schrijven bewust. Begin er niet zomaar aan. Waarom wil jij iedere dag gaan schrijven? En wat is jouw uiteindelijke doel? Het is natuurlijk leuk als jij dadelijk 1.000 woorden per dag kunt schrijven met weinig moeite, maar wat doe je met die vaardigheid?

Stel jezelf doelen als:

  • Het komende jaar publiceer ik elke dag een blog.
  • Aan het einde van het jaar heb ik een webshop met teksten die zorgen voor meer verkoop.
  • Volgend jaar november ligt mijn boek in de winkel.

Met een doel weet je waar je het voor doet en kies je er niet voor om alleen maar ‘dagelijks te schrijven’.

2. Schrijf nu, maar publiceer later

Ik ga er nu even van uit dat je ervoor kiest om te bloggen. Wat je vandaag schrijft hoeft niet per se vandaag gepubliceerd te worden. Sterker nog, ik adviseer je om het artikel dat je vandaag schrijft volgende week pas te publiceren. Als je deze week dagelijks schrijft dan kun je volgende week elke dag iets live zetten. En dan kun je volgende week schrijven voor de week daarop. Zo bouw je een buffer voor als je een dag niet kunt schrijven.

Het geeft je ook rust. Nu spreek ik uit ervaring, want ik zorg er altijd voor dat ik een aantal artikelen achter de hand heb voor het geval iets mijn planning in de war schopt. Zo kan ik altijd iets publiceren. In mijn geval niet dagelijks, want op deze website publiceer ik drie artikelen per week.

3. Plan vandaag wat je volgende week gaat schrijven

Voortbordurend op het vorige punt is het handig om vandaag al na te denken over wat je volgende week gaat schrijven. Elke vrijdag pak ik mijn planning erbij in CoSchedule en plan ik drie artikelen in die ik de week erop ga schrijven. Zo hoef ik maandag niet na te denken over wat ik ga schrijven. Dat heb ik namelijk al gedaan.

Nog meer rust in mijn planning! Op maandag kan ik direct aan de slag met de artikelen die ik week erop wil publiceren.

4. Verdeel het schrijven

Je hoeft een blog natuurlijk niet in één keer te schrijven. Af en toe lukt het wel, maar vaak verdeel ik het schrijven van een artikel over drie dagen. Deze techniek heb ik afgekeken bij Kevan Lee van de Bufferblog:

“Write on Day One, edit on Day Two, publish on Day Three. (Translation: Give your blogposts time to simmer.)”

3-day-blog-post-process-640x320

Zo werk ik dus ook, hoewel de dagen wat verder uit elkaar liggen. Onderzoek op maandag, schrijven op woensdag en aanscherpen op vrijdag. Zo schrijf ik op woensdag de drafts voor de drie artikelen voor de week erop, zodat ik die op vrijdag allemaal definitief kan maak en inplan.

5. Beloon jezelf regelmatig

Na het schrijven van een concept beloon ik mezelf met wat vrije tijd. Een draft probeer ik altijd in 50 minuten te schrijven. Dat houdt me scherp en het voegt een extra uitdaging toe aan het schrijven van een artikel. Daarna geef ik mezelf 10 minuten pauze. Tijd waarin ik Facebook mag bekijken of mijn mail mag lezen. Af en toe gun ik mezelf wat meer tijd en maak ik een korte wandeling.

Het is belangrijk om jezelf regelmatig te belonen. Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar naar uitkijkt tijdens het schrijven.

6. Zorg voor een stok achter de deur

Ik heb het al meegemaakt dat lezers het merken als ik een keer niets geschreven heb. Alsof ze bij de brievenbus liggen te wachten tot de deur openging. Zorg ervoor dat ook jij een stok achter de deur hebt. Iemand die er op toeziet dat jij je houdt aan het dagelijks schrijven. Het helpt je echt, om de gewoonte vol te houden en om het je eigen te maken.

Ga jij ook dagelijks bloggen?

Sinds ik dagelijks schrijf merk ik dat ik met grote stappen vooruit ga. Niet alleen krijg ik meer woorden in minder tijd uit mijn toetsenbord. Ook worden mijn artikelen beter, al zeg ik het zelf. Ik ben er trots op hoe mijn schrijfstijl, met name het afgelopen jaar, is veranderd. Dat had ik nooit voor elkaar gekregen als ik niet elke dag zou schrijven.

Het zal een eeuwige discussie blijven of dagelijks bloggen de juiste frequentie is, maar feit is dat dagelijks schrijven jou een betere blogger maakt. Niet alles wat je schrijft hoeft gepubliceerd te worden. Soms is het ook leuk om alleen voor jezelf te schrijven. Gewoon als uitdaging, maar ook om later terug te lezen.

Een hele tijd terug heb ik het boek ‘The Artist’s Way’ gelezen. Daarin stond een oefening om elke ochtend zogenaamde ‘morning pages’ te schrijven. Elke ochtend drie pagina’s. Maakt niet uit waarover, als het maar drie pagina’s zijn. In het begin had ik daar ruim een uur voor nodig, maar al na een week had ik die drie pagina’s zonder problemen in een half uur vol. Je moet me niet vragen wat ik allemaal had geschreven, maar ze stonden wel vol.

Ik daag jou ook uit om dagelijks te schrijven. Stel jezelf een doel, 500, 800 of 1000 woorden per dag en houd je daaraan. Je zult zien dat ook jij daar een betere schrijven van wordt!

10 Comments on “Ook jij kan dagelijks bloggen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge