Content Curatie deel 2: Content verzamelen per onderwerp

MartijnMarketing1 Comment

one daisy, two daisy

Gisteren heb ik de aftrap gegeven met het eerste artikel in een serie van 5 over content curatie. In dat artikel heb ik aandacht besteed aan de definitie van content curatie en aan de eerste stap, het identificeren van bronnen. Vandaag ga ik een stap verder en verzamel ik de content per onderwerp.

Hoe druk ik het ook heb op een dag. Ik maak elke dag minimaal een kwartier vrij om te kijken welke content ik nog moet lezen. Let op: ik lees de content niet, maar selecteer de content die ik nog moet lezen. Hiervoor gebruik ik Feedly en Flipboard. Hier verzamel ik alle content in waarin ik mogelijk geïnteresseerd ben. Vervolgens selecteer ik in ongeveer een kwartier per dag de content waar ik iets mee moet doen en zet deze in Pocket om ze op mijn gemak te lezen. Als ik de content eenmaal gelezen heb verzamel ik ze vervolgens in Delicious.

Stap 2 van Content Curatie: Content verzamelen per onderwerp

In het vorige artikel heb ik een RSS feed gemaakt van een zoekopdracht op Social Mention, maar er zijn meer bronnen die ik gebruik om bruikbare content te vinden:

  • Twitter lijsten met kennisdragers van het onderwerp;
  • Blogs over het onderwerp;
  • Flipboard magazines;
  • Enz.

Feedly en Flipboard

Feedly heb ik in het vorige artikel al genoemd als mijn vervanger van Google Reader. Flipboard is de andere tool die ik op mijn tablet en smartphone gebruik om interessante content te vinden, of in dit geval te laten vinden. Waar je Feedly moet voeden met feeds gaat Flipboard zelf op zoek. Flipboard struint onder andere jouw social media kanalen af op zoek naar interessante content. Vaak kom ik zo interessante content tegen die ik in Feedly gemist zou hebben. Voor mij een krachtige combinatie zo. Alleen heb ik nu alle content op 2 verschillende plekken staan. Dat is minder handig.

Feedly_Flipboard

Pocket

Maar gelukkig hebben we Pocket nog. Sommige mensen kennen Pocket nog als Read It Later. En dat is wat Pocket is. Een lijst met content die je later nog wilt lezen. Superhandig als je aan het werk bent en content tegen komt die je later nog wilt lezen. En daar gebruik ik Pocket dus ook voor. Het mooiste aan Pocket vind ik dat je content kunt lezen zonder afleiding. Onnodige afbeeldingen en advertenties worden verwijderd en je kunt je volledige aandacht op het lezen van de content richten. Ook synchroniseert Pocket op elk device. Je hebt dus altijd een up-to-date lijstje met ongelezen content bij je.

Pocket

Content bewaren

In het kwartiertje dat ik content selecteer bewaar ik de content die ik later nog wil lezen. Flipboard kun je in de instellingen koppelen aan Pocket. Zo kun je content direct naar Pocket sturen. Bij Feedly kan dit ook, maar niet zo heel handig.

Flipboard gebruik ik op mijn tablet en smartphone en Feedly gebruik ik meer op mijn laptop met keyboard. Om snel te kunnen werken gebruik ik de sneltoetsen die Feedly kent, zoals j voor volgend content, k voor vorig content en s om content te bewaren voor later. Helaas bewaart Feedly de content dan zelf voor later en niet in Pocket. Maar met een simpel recept in If This Then That is dat eenvoudig te verhelpen.

IFTTT

Wat If This Then That is? In het kort kun je daar verschillende tools mee aan elkaar knopen om zaken te automatiseren en nog makkelijk te maken. In IFTTT kun je zogenaamde recepten aanmaken die je vervolgens kunt delen. Hieronder staat mijn recept om Feedly en Pocket aan elkaar te knopen.

IFTTT: Feedly en Pocket

Als ik nu op s druk om content voor later op te slaan komt deze automatisch in Pocket te staan.

Delicious: de laatste stap

Met het lijstje in Pocket kan ik ‘s avonds de tijd nemen om de content van die dag rustig te lezen. De content waar ik na het lezen niets meer mee ga doen verwijder ik uit Pocket en de content waar ik nog wel iets mee wil doen markeer ik als “gelezen”. Dat is de trigger voor IFTTT om de content naar Delicious te sturen.

IFTTT: Pocket en Delicious

In Delicious bewaar ik alle interessante content. In deze tool kan ik tags en commentaar toekennen waardoor ik waarde toevoeg aan bestaande content. Maar daar meer over in het volgende artikel.

In het kort

  • Ik selecteer elke dag content met Feedly en Flipboard (15 minuten);
  • Deze content lees ik ‘s avonds in Pocket (30 minuten);
  • De gelezen content komt automatisch in Delicious te staan voor de volgende stap (0 minuten).

Wat vind je van mijn manier van content verzamelen? Zou jij het anders doen of doe je het op een vergelijkbare manier? Ik nodig je uit om hieronder jouw ervaringen te delen. 

One Comment on ““Content Curatie deel 2: Content verzamelen per onderwerp”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge