Op heterdaad betrapt. Ik ben niet origineel

MartijnMarketing1 Comment

Day 267/365 - You're so busted

Ken je dat?

Je zit naar de radio te luisteren en hoort dat er een nieuw nummer binnen is gekomen in de Top 40. Maar hoe nieuw het nummer ook is, het doet je ergens aan denken. Het nummer lijkt namelijk heel erg op een ander nummer. Zo ook met films. Welke film is tegenwoordig nog echt origineel? Elke film heeft wel iets in zich dat al ergens anders gebruikt is. Wat is tegenwoordig nog origineel? Is originaliteit wel iets wat we moeten nastreven of zijn we al ons hele leven aan het remixen?

Everything is a Remix Part 1 from Kirby Ferguson on Vimeo.

Steal like an artist

Austin Kleon is de auteur van onder andere Steal like an artist. In het boek brengt hij tien inzichten naar voren die iedereen zou moeten kennen. De achterliggende boodschap die ik er uithaal is bij elk inzicht: “Het is niet erg om te stelen, als je er maar jouw eigen ding van maakt.” Iets wat Led Zeplin blijkbaar heeft nagelaten als je het filmpje hierboven hebt bekeken.

De tien inzichten van Austin Kleon

  1.  Beter slim gejat dan slecht bedacht;
  2. Je kunt al beginnen voordat je weet wie je bent;
  3. Schrijf het boek dat je zelf wilt lezen;
  4. Gebruik je handen;
  5. Nevenprojecten & hobby’s zijn belangrijk;
  6. Maak goed werk en deel het met anderen;
  7. Grenzen bestaan niet meer;
  8. Wees vriendelijk (We leven in een kleine wereld);
  9. Wees saai (Alleen zo raakt je werk af);
  10. Creativiteit is schrappen.

Austin Kleon op TEDx

Leuk om kennis te maken met Kleon en het onderwerp waar hij over schrijft is zijn optreden op TEDx. Zelf ben ik blij dat ik het boek gelezen heb voordat ik het filmpje zag, want dat was in mijn ogen een stuk sterker.

Ik geef het toe. Ook ik ben niet origineel

Tijdens het schrijven van deze blog voel ik me een kleptomaan. Een dief. En de enige manier om met mezelf in het reine te komen is door op te biechten. Daar gaan we…

De schrijfstijl van dit artikel. Gejat van Kitty Killian.

Over blog regeltjes en mijn manier. Moedwillig ingebroken in de winkeltjes van Kitty (alweer), Anne van den Berg, Heuvelmarketing, Problogger en Copyblogger.

Waarom ik Twitter. Ingrediënten gestolen van Karin Ramaker en Karen Derksen.

En mijn betere jat- en steelwerk is te bewonderen in deel 1 over content curatie, waar het onder de neus van de lezer gebeurt. De slachtoffers worden in het artikel genoemd.

Meer niet-origineel werk lezen?

Wil je meer lezen van Austin Kleon? Bezoek dan zijn website. Met name zijn zogenaamde de-signs zijn zeker de moeite waard (hier kun je een de-sign van mij vinden). Of lees één van zijn boeken!

One Comment on ““Op heterdaad betrapt. Ik ben niet origineel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge