Handleiding Twitter voor beginners: De eerste tweet

MartijnSocial Media3 Comments

Leyla on her BlackBerry

De eerste twee delen van deze reeks, behandelden de basis om succesvol deel te nemen aan Twitter, zoals het aanmaken van een account, tweets beoordelen, zoeken binnen Twitter en lijsten aanmaken. Deze week gaan we een stapje verder en onze eerste tweet versturen!

Voordat we de eerste tweet versturen, eerst een kleine terugblik op de afgelopen twee weken. In de eerste week hebben we samen een Twitter account aangemaakt. Met dit account zijn we tweeps gaan volgen en hebben we goed geluisterd naar wat deze mensen te zeggen hebben. De tweede week stond in het teken van zoeken en lijsten. Zoeken is een aanvulling op het luisteren, in plaats van luisteren naar personen kun je ook zoeken op onderwerp. En met behulp van lijsten kun je zelf berichten filteren.

De eerste tweet

En? Zijn jullie er klaar voor? Na dit avontuur van vier weken wil je natuurlijk graag met de wereld delen wat je aan het doen bent op Twitter. Druk op de blauwe knop in de rechter bovenhoek om een nieuwe tweet aan te maken. Typ vervolgens de volgende tekst over en druk op Tweeten.

Handleiding Twitter: Eerste tweet

Onze eerste tweet ontleed:

  • @mbloksma: dat ben ik. Dit wordt een mention genoemd. De tweet bevat het account van een andere tweep met een @ ervoor. Er is ook nog zoiets als een reply. Dat is een tweet die begint met een @. Een volledige uitleg heb ik hier al eens beschreven.
  • #4wt: dit noemen we een hashtag. Deze hashtag heb ik zelf verzonnen en betekent iets als “4 weken twitteren”. Op Twitter wordt de hashtag een link die alle tweets bundelt die dezelfde hashtag bevat. Zo kun je door op de link te klikken eenvoudig zien wie actief bezig zijn met deze cursus.

Verschillende soorten tweets

Naast replies en mentions zijn er nog andere soorten tweets. Elke soort tweet kent zijn eigen kenmerken en gebruiken. Hieronder zal ik de meest bekende toelichten:

ReTweet (RT)

Als een tweet ge-ReTweet wordt, wil dat niets anders zeggen dan dat deze doorgestuurd is. Je kunt het het beste vergelijken met het doorsturen van een e-mail. Op het moment dat je een e-mail doorstuurt komt er voor het onderwerp FW: te staan. Als je een tweet ReTweet, komt er voor de tweet RT te staan.

Net als bij een e-mail kun je een tweet doorsturen met of zonder toevoeging. De toevoeging komt bij een tweet altijd voor de RT te staan. Helaas kun je geen tekst toevoegen aan een RT in Twitter. Met de mobiele versie van Twitter en met apps als Hootsuite en Tweetdeck kan dit wel, maar met de desktop-versie heb je een work aroundnodig. Om het voor elkaar te krijgen moet je de tekst van de tweet kopiëren, er RT voorzetten en vervolgens jou eigen tekst aan toevoegen. Hieronder zie je hoe dat er uitziet op Twitter.

Handleiding Twitter: ReTweet

Privé bericht versturen: Direct Message

De tweets die we tot nu toe hebben behandeld zijn in principe door iedereen te zien. Iedereen die bijvoorbeeld zoekt op #4wt zal de tweet te zien krijgen die we zelf hebben verstuurd hebben. Wil je graag een berichtje naar iemand sturen at verder voor niemand zichtbaar is? Dan vervang je de @ met een d gevolgd door een spatie. Wil je bijvoorbeeld mij een privé bericht, ofwel direct message (DM) in Twitter-jargon, sturen, dan doe je dat als volgt:

Handleiding Twitter: direct message

Samenvatting en een opdracht

Vandaag hebben we dus onze eerste tweet verzonden. Deze tweet hebben we vervolgens ontleed. Daarna hebben kennis gemaakt met de twitter-termen replymentionhashtagReTweet en Direct Message. Een stukje praktijk en theorie dus. Mooi moment om de theorie verder in praktijk toe te passen.

De opdracht van deze week combineert vaardigheden van deze week en van de vorige twee weken:

  1. Maak een openbare lijst aan met de naam 4wt;
  2. Zoek op #4wt;
  3. Kijk wie er nog meer deze reeks artikel volgt;
  4. Volg deze personen;
  5. Verzamel al deze personen in de lijst die je net hebt aangemaakt;
  6. Stuur dagelijks één reactie naar iemand in de lijst;
  7. RT dagelijks één bericht van iemand uit de lijst;
  8. Stuur deze week één DM naar iemand.

Een leuke opdracht waarmee je nieuwe mensen leert kennen. In het laatste deel van deze handleiding kijken we naar een passende Twitter strategie voor jou. Lees je mee? 

3 Comments on “Handleiding Twitter voor beginners: De eerste tweet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge