Handleiding Twitter voor beginners: Een eigen strategie met de Twitter Workflow

MartijnSocial MediaLeave a Comment

Schachmatt ...

Het (zakelijk) gebruik van Twitter kan ongelooflijk veel tijd kosten, en als je niet effectief omgaat met je tijd, kun je er makkelijk de hele dag mee bezig zijn. Daarom introduceer ik in het vierde en laatste deel van deze ‘Handleiding Twitter voor beginners’ de Twitter Workflow.

De Twitter Workflow kan gezien worden als een strategie waarin je vooraf bepaalt hoeveel tijd je per dag kwijt bent met Twitter. Het is belangrijk om hier afspraken met jezelf over te maken. Op deze manier heb jij controle over Twitter in plaats van andersom.

De Workflow bestaat uit vier fasen: Ontdekken, Implementeren, Beheren en Meten. Hieronder zal ik elke fase toelichten en deel ik mijn eigen Workflow met jou. Deze kun je gebruiken als template voor jouw eigen strategie.

Fase 1: Ontdekken

In deze fase gaat het om het verzamelen van informatie die je kunt analyseren en kunt delen. In de vorige delen heb je hier al voor een deel kennis mee gemaakt. Met zoekopdrachten bijvoorbeeld. Met de opgeslagen zoekopdrachten uit deel 2 blijf je op de hoogte van interessante mensen en zoektermen. Ook door het gebruik van lijsten, blijf je op de hoogte van de onderwerpen die jij interessant vindt.

Andere bronnen die je kunt gebruiken zijn blogs. Door actief weblogs bij te houden die schrijven over voor jou interessante onderwerpen, word je dagelijks gevoed met interessante content om te delen. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in marketing? Dan kun je hier een verzameling van blogs vinden over Marketing en Social Media die ik actief volg.

Tip: Gebruik een RSS reader, zoals Feedly (Of Google Reader zolang het nog kan) om meerdere websites bij te houden. Zo hoef je niet dagelijks alle websites af te gaan.

Handleiding Twitter voor beginners: Feedly

Maar wat kun je met deze content? Natuurlijk hartstikke interessant om te lezen allemaal, maar wat kan je er uiteindelijk mee? De content verzamel je om te analyseren en te delen:

  • Je leert beter zoeken, door nieuwe content te analyseren leer je jouw topics beter kennen;
  • De schrijvers van de content zijn vaak interessante mensen om te volgen op Twitter;
  • Je krijgt een gevoel bij wat interessante content is;
  • Deel de content die jij interessant vindt en vertel waarom!

Spreek met jezelf af hoeveel tijd je dagelijks gebruikt om goede content te vinden. Voor mij begint elke dag met het doorlezen van de items in Feedly, waarbij ik de bruikbare content markeer. ‘s Ochtends liggen er ongeveer zo’n 150 ongelezen items op mij te wachten en hier doe ik dagelijks maximaal een half uur over. Dit heb ik ook met mezelf afgesproken. Dagelijks besteed ik niet meer dan een half uur aan de fase ‘ontdekken’.

Fase 2: Implementeren

De fase ‘implementeren’ gaat over de tactische uitvoering van Twitter-activiteiten. In deze fase bepaal je wanneer en hoe vaak je tweets verzendt, hoe vaak je reageert op tweets en hoe vaak je content van anderen gaat ReTweeten. Deze activiteiten vinden vaak op dagelijkse basis plaats.

Het is goed om hier over na te denken. Hier gaat uiteindelijk het meeste tijd in zitten. Bepaal voor jezelf goed hoeveel tijd je hiermee bezig wilt zijn en reken dan terug. Om mee te beginnen:

  • Verzenden van tweets (5 minuten per dag);
  • Reageren op @mentions en/of DM’s (5 minuten per dag);
  • RT content van anderen (5 minuten per dag).

In deze fase gaat het er voornamelijk om dat je goed nadenkt over hoeveel tijd je dagelijks bezig bent met het ad hoc verzenden en beantwoorden van tweets. Probeer je hieraan te houden, zodat je niet te veel tijd met Twitter bezig bent. Bouw het langzaam op.

Een tip voor de mensen die nog niet gewend zijn aan dagelijks Twitteren: Maak een afspraak aan in je agenda. Heel kinderachtig misschien, maar het werkt wel. Laat jouw agenda voor je werken en stel herinneringen in. Als je de herinnering niet meer nodig hebt kun je deze verwijderen uit je agenda.

Handleiding Twitter voor beginners: Tweet agenda

Evalueer deze fase regelmatig en stel bij waar nodig/mogelijk.

Fase 3: Beheren

De activiteiten in de vorige fase worden vaak dagelijks uitgevoerd. De activiteiten in de fase ‘beheren’ worden minder frequent uitgevoerd. Vaak voer je deze wekelijks uit. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om dit maandelijks te doen. Voor klanten bijvoorbeeld maak ik bijvoorbeeld gebruik van een content kalender die we elke maand een maand vooruit plannen.

Handleiding Twitter voor beginners: Overzicht planning van tweets

Activiteiten die in de fase beheren horen zijn:

Handleiding Twitter voor beginners: Hootsuite

Fase 4: Meten

Zonder meten geen zicht op resultaten. Te vaak horen ik in mijn omgeving dat Twitter of social media in het algemeen niet werkt. Dat het niet ‘hun ding’ is. Maar bijna nooit is het gebaseerd op resultaten of het achterblijven van resultaten. En de enige manier om dit inzichtelijk te krijgen, is door te meten.

Maar wat meet je dan en hoe? Hier zijn een heleboel handige tools voor, maar zeker in het begin is het belangrijk om het niet te moeilijk te maken. Begin dus met het meten van de volgende zaken:

  • Aantal volgers;
  • Aantal volgend;
  • Aantal clicks op een link (met bit.ly).

Handleiding Twitter voor beginners: Followers vs Tweets

Bit.ly

Bit.ly is een zogenaamde URL shortner, vrij vertaald in het Nederlands een link verkorter. Aangezien je bij Twitter maar 140 tekens tot je beschikking hebt, is het zonde om het grootste deel van de tweet te vullen met een link. Een URL shortner maakt de link korter. De link naar het vorige deel van deze reeks bijvoorbeeld ziet er zo uit: http://www.afrit22.nl/social-media/handleiding-twitter-voor-beginners-de-eerste-tweet/. Bit.ly maakt er dit van: http://bit.ly/13cT6WC Dat scheelt nogal toch? Bijkomend voordeel is dat de link nu meetbaar wordt. Op de website van bit.ly kun je precies zien hoeveel mensen op de link geklikt hebben en waar ze vandaan komen. Zo krijg je gevoel bij welke content werkt en welke niet.

Handleiding Twitter voor beginners: Bitly diagram

Nogmaals: Meten is heel belangrijk om te achterhalen of iets effect heeft of niet. Laat je niet tegenhouden door tegenvallende resultaten, maar laat het je inspireren om het anders te doen!

Mijn Twitter Workflow

Ik schreef er hier zelf ook al over: Practice what you preach! En dat geldt in mijn geval ook. Daarom deel ik graag de Twitter Workflow waar ik mij aan houd en waar regelmatig aan geknutseld wordt. Speciaal voor jullie heb ik daar in Google Drive een template van gemaakt, zodat jullie je eigen workflow kunnen maken. De template is ook te vinden bij de sjablonen van Google Drive als je zoekt op “Twitter Workflow”.

Eindopdracht

Voordat we naar de laatste opdracht gaan van de reeks Handleiding Twitter voor beginners wil ik nog even kwijt dat ik het erg leuk vond om deze reeks voor jullie te schrijven. De afgelopen vier weken heb ik veel reacties gehad op deze artikelen. De meeste positief en sommige sceptisch. Heel leuk om te merken dat ook de sceptici per week enthousiaster werden.

Maar nu als afsluiter de eindopdracht. Je raadt natuurlijk al wat de eindopdracht gaat zijn. Maak voor jezelf een Twitter Workflow en houd je hier aan. Werk een maand met deze strategie en kijk of het voor je werkt. Stel jezelf doelen en werk daar naar toe. Voorbeeld doelen:

  • Na een maand wil ik door 50 mensen gevolgd worden;
  • Na een maand wil ik 10 interessante artikelen gedeeld hebben;
  • Mijn artikelen worden gemiddeld door 2 personen gelezen;
  • Enz.

Vul vervolgens de template in en bedenk per fase hoeveel tijd je dagelijks nodig denkt te hebben om jouw doel(en) te behalen.

Dit artikel verscheen eerder op DMmediaplein. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge