Handleiding Twitter voor beginners: Zoeken en lijsten

MartijnSocial Media8 Comments

Pequeña detective

Wat is het nut van Twitter? Waarom zou ik Twitter moeten gebruiken? En waarom niet? Vorige week ben ik gestart met deze reeks “Handleiding Twitter voor beginners” om jullie op een juiste manier kennis te laten maken met Twitter. De conclusie mogen jullie uiteindelijk zelf trekken.

Als je het vorige artikel niet gelezen hebt en nu pas instapt, is dat geen probleem. Ik geef een korte samenvatting van vorige week voordat we verder gaan.

Stap 1: Account aanmaken en luisteren

Vorige week stond in het thema van het account aanmaken en luisteren. Om te beginnen hebben we natuurlijk een Twitter account nodig. Deze hebben we samen aangemaakt. Aan de hand van stappen die Twitter ons voorschotelt en een aantal aangepaste stappen van mij hebben we nu een Twitter account waar we mee verder kunnen. Een logische vervolg stap is om te luisteren. Luisteren? Moeten we niet gaan twitteren? Nee, om je goed kennis te laten maken met Twitter zijn we vorige week aandachtig gaan luisteren naar de tweeps die we zijn gaan volgen. En na een week luisteren is het nu een mooi moment voor de volgende stappen.

Stap 2: Zoeken en lijsten

In het verlengde van luisteren ligt zoeken. In onze timeline komen de tweets binnen van de tweeps die we vorige week zijn gaan volgen. Maar we kunnen ook zoeken in alle tweets die er wereldwijd verstuurd worden. Door te zoeken kun je op de hoogte blijven van de onderwerpen waar jij in geïnteresseerd bent. Je kunt op twee manieren zoeken. Je kunt ‘normaal’ zoeken en je kunt ‘geavanceerd’ zoeken.

Normaal zoeken met Twitter

Met deze methode kun je eenvoudig op zoekwoorden zoeken. Om dit te doen kun je gebruik maken van de zoekbalk rechtsboven of je kunt rechtstreeks deze link gebruiken: www.twitter.com/search

Twitter Handleiding: Zoeken Twitter

Op het moment dat je begint te typen zoekt Twitter gelijk in jouw contactpersonen. De zoekresultaten zie je in de volgende afbeelding:

Twitter Handleiding: Zoekresultaten Twitter

Zoals je ziet krijg je veel verschillende resultaten bij een zoekopdracht. Laten we ze even bekijken:

  1. Zoekterm: Dit is de zoekterm waar je op gezocht hebt;
  2. Suggestie: Twitter is heel slim en probeert een goede suggestie te geven op basis van eerdere zoekopdrachten en jouw netwerk;
  3. Tweep met zoekterm in naam: De zoekterm kan voorkomen in de naam van een tweep. Deze zie je hier. Door op Alles weergeven te klikken krijg je alle tweeps te zien met jouw zoekterm in hun naam;
  4. Promoted tweet: Zoals je ziet heeft deze tweet niet zo heel veel te maken met onze zoekterm. Iemand heeft betaald om deze tweet hoog in de zoekresultaten te tonen;
  5. Tweet met zoekterm in tweet: Hier zijn we eigenlijk naar op zoek. Een tweet die iets te maken heeft met de zoekterm die we opgegeven hebben;
  6. Tweeps die over social media tweeten: Dit zijn mensen die de zoekterm in hun bio hebben staan;
  7. Video’s over social media: Dit zijn video’s in tweets die over de zoekterm gaan.

Als je een zoekopdracht vaker gaat gebruiken kun je deze ook opslaan. Dat kan heel eenvoudig met het tandwieltje rechtsboven.

Twitter Handleiding: Zoekresultaat opslaan

Opgeslagen zoekopdrachten worden direct zichtbaar op het moment dat je in de zoekbalk zit.

Geavanceerd zoeken met Twitter

Zoals je hierboven kunt zien krijg je veel verschillende resultaten op Twitter. Dit kan heel fijn zijn als je niet gericht aan het zoeken bent en bijvoorbeeld op zoek bent naar inspiratie. Ik gebruik het zelf wel eens als ik inspiratie nodig heb voor een blog bijvoorbeeld. Wil je gerichter zoeken dan raad ik je aan om de geavanceerde zoekfunctie te gebruiken. Deze vind je hier.

Twitter Handleiding: Geavanceerd zoeken Twitter

Dit formulier spreekt wel voor zich volgens mij. Tijd voor een mooie opdracht!

Tweet en lokale informatie opzoeken

Een tijdje terug heb ik een artikel geschreven over de grote social media voorjaarsschoonmaak. Om het artikel te delen heb ik het uiteraard ook op Twitter gedeeld. Ik ben benieuwd of je mijn tweet kunt vinden en welke velden je daarvoor hebt moeten gebruiken.

Handleiding Twitter: tweet

Nog een opdracht: probeer er eens achter te komen wat er in jouw omgeving getweet wordt. Voer de plaatsnaam in van jouw woon- of werkplaats en kijk wat er allemaal gebeurt.

Handleiding Twitter: Twitter lokaal zoeken

Heb je ook gezien dat er standaard 15 mijl gezocht wordt rond de plaats die je ingevoerd hebt? En dat je die eenvoudig kunt veranderen?

Lijsten

Door te zoeken kun je filteren op de onderwerpen op Twitter die jij interessant vindt. In plaats van niet-relevante tweets lees je nu alleen maar relevante informatie. Op deze manier kun je Twitter interessant maken voor jezelf. Door de zoekfunctie goed te gebruiken kom je erachter welke mensen er veel tweeten over onderwerpen die jij interessant vindt. Deze mensen kun je gaan volgen, zodat deze tweets in jouw timeline terecht komen. Zo mis je geen enkele update!

Tenminste… Je mist geen enkele update zolang jouw timeline qua aantallen nog te behappen is. Als je kijkt naar het aantal mensen dat ik volg kun je je voorstellen dat ik af en toe wel eens een update mis. Om er voor te waken dat ik updates mis van mensen die ik belangrijk vind, werk ik met lijsten.

Door een lijst aan te maken creëer je eigenlijk een extra timeline. Een timeline die je zelf kunt vullen. Het aanmaken van een lijst is heel eenvoudig.

Handleiding Twitter: Lijst maken

Op jouw profiel (www.twitter.com/jouwnaam) ga je naar het tabblad Lijsten (1) en druk je op de knop Lijst maken (2). Vervolgens moet je een keuze maken. Hier kun je een lijst maken die jij alleen kunt zien, een privé lijst (3). Of je kunt kiezen voor een openbare lijst, die iedereen kan zien (4). Het verschil zie je door het slotje bij de lijst dat voor privé staat.

Twitter Handleiding: Lijsten Twitter

Zo, nu hebben we een lijst gemaakt. Nu gaan we hem vullen. En dit gaat heel makkelijk. Een lijst kun je vullen met tweeps. En dat doe je vanuit het profiel van een tweep. Stel dat we met de zoekopdracht ‘social media’ iemand hebben gevonden die we verder willen volgen. Dan kunnen we deze persoon op de volgende manier aan een lijstje toevoegen.

Twitter Handleiding: Lijsten vullen Twitter

Klik op de naam van de persoon die je wilt toevoegen om het profiel te openen (1). Vervolgens klik je op de knop naast de knop met de tekst Volg je nu (2). Hier kies je voor Toevoegen of verwijderen van lijsten…(3) Vervolgens kies je een bestaande lijst of je maakt een nieuwe aan en dat is alles.

Twitter Handleiding: Lijsten vullen Twitter

Waarom zijn lijsten handig?

Zoals ik eerder schreef zijn lijsten met name handig omdat je tweets van bepaalde mensen (of bedrijven) apart binnen kunt laten komen. De updates zullen niet verloren gaan in de gehele timeline. Voorbeelden van handige toepassingen:

  • Een lijst van (potentiele) klanten;
  • Een lijst van partners (zakelijk);
  • Een lijst met vrienden/familieleden;
  • Een lijst met invloedrijke personen rondom jouw merk;
  • Enz… de mogelijkheden zijn eindeloos!

Een laatste opdracht

Voordat we deze week afsluiten wil ik jullie nog één laatste opdracht meegeven.

  1. Zoek op welke personen over het eerste artikel uit deze reeks hebben getweet (zoek op de link van het artikel);
  2. Maak een lijst aan met de naam ‘Beginnen met Twitter’ en maak deze openbaar;
  3. Verzamel vervolgens de personen die je hebt gevonden in deze lijst.

Gelukt? Gefeliciteerd, je hebt je eerste Twitter lijst gemaakt en gevuld!

Huiswerk: Lijsten maken

Natuurlijk laat ik jullie niet alleen zonder huiswerk. Het huiswerk is simpel. Maak de lijsten aan die ik hierboven beschreven heb en beslis voor jezelf of je ze privé of openbaar wilt hebben. Zoek de juiste Twitter accounts bij de lijsten en vul ze! Succes en tot volgende week! Volgende week gaan we onze eerste tweet versturen. Ik vind het nu al spannend, jij?

Direct meer social media advies

8 Comments on “Handleiding Twitter voor beginners: Zoeken en lijsten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge